Friday, March 19, 2010

American Hotdogs With Meat Loaf

Yuk meh makan hotdogs je ler yaaa, tp bkn letak sosej, akak letak homemade meat loaf lagi..terajin sikit nk bakar meat loaf, hehe...kurang2 la makan nasi tuh..kenyang gak nih...Hari tu duk citer2 dengan Mat Gebu, dia bagitau tengah duk uli roti nak wat hotdogs.....Meh tengok kat Dapur Mat tuu... Mat ni mmg kuat menggoda tekak orang kan, kan...nasib goda tekak jek..wakakaa...Ok Mat, time kasih share resepi Alex Goh ni eh...Nah amik kat ko seketuii...cukup la eh...pi main jauh2..hehee..Mat, cam bese la agenda CnP yaaa...lenkali la akak letak sosej mcm Mat tuh..time kasih...


AMERICAN HOTDOGS

BAHAN ROTI :-
  • 400 g tepung roti
  • 20 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca besar susu tepung
  • 2 camca teh instant yeast
  • 250 ml air
  • 30 g lemak sayur (shortening)

BAHAN LAIN :-

  • Sosej ayam, dicelur dan biar sejuk
  • Mayonis
  • Daun salad
  • Kepingan tomato
  • Sos tomato
  • English mustard
  • Telur rebus, dipotong kepingan

CARA MEMBUATNYA :-

UNTUK ROTI :-

  1. Satukan semua bahan untuk roti kecuali lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Campur lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat adunan yang kenyal dan lembut, perap 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk roti dalam bread maker dan pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, bagi kepada 12 bahagian, bulat2kan dan rehat 10 minit.
  3. Bentukkan memanjang kurang lebih sama panjang dengan ukuran sosej.
  4. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit mentega. Jarak2 kan dan biar 45 minit lagi.
  5. Spray permukaan doh dengan air dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

UNTUK "AMERICAN HOT DOGS" :-

Ambil satu roti tadi, belah dua tapi jangan putus, susun daun salad, hirisan tomato, telur rebus dan sosej. Paip kan mayonis, mustard dan sos tomato sebelum dihidangkan. Mat cuma paipkan "sos thousand island" jeeee....

No comments: